Borg skvises ut – og folket raser mot Rema 1000

Dagligvarekjeden Rema 1000 har inngått en «bestevennavtale» med Ringnes, som er heleid av danske Carlsberg Group. Avtalen tilsier at Ringnes-produkter i større grad vil bli representert i Rema-butikkenes hyller – på bekostning av andre norske bryggerier som Hansa Borg i Bergen og Sarpsborg, CB i Kristiansand, Aass i Drammen og Mack i Tromsø.Hansa Borgs fabrikksjef i Sarpsborg, Morten Brostrøm, smiler på dette arkivbildet, men er nå dypt bekymret for bryggerikonsernets framtid etter dagligvarekjeden Remas oppsiktsvekkende nye «bestevenn-avtale» med  Ringnes og danskeide Carlsberg Group. Nå håper han at forbrukerne tar i bruk sin makt for å redde de lokalene bryggeriene. (Foto: Lars-Erik Pettersen)


− Rema 1000 skviser norske bryggerier til fordel for ølgiganten Carlsberg. Det kan bety exit for produktene til Hansa Borg. I så fall har jeg lagt igjen min siste krone hos Rema, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme, sier presidenten i Gambrinus, Borgølets venner, Tormod Magelssen. Han er ikke alene; reaksjonene er meget sterke på sosiale medier. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Sarpsborgs Rema-butikker får beholde kun to av Borgs øltyper. I resten av Norge forsvinner alle Hansa Borg-produkter fra hyllene, skriver Sarpsborg Arbeiderblads nettside mandag ettermiddag.

Dypt bekymringsverdig
– Når vi har tre dagligvarekjeder, og
Hansa Borg mer eller mindre blir skviset ut av én av dem, er det dypt bekymringsverdig. For hele vår eksistens, men også for alle forbrukerne våre som velger våre produkter hver uke og har et nært forhold til våre lokale bryggerier, sier en fortvilet fabrikksjef ved Hansa Borg bryggerier i Sarpsborg, Morten Brostrøm, til SA. Og legger til: 
 
– Det gjelder ikke bare her i Sarpsborg, men også i Kristiansand, Bergen og for Nøgne Ø i Grimstad.

Ny hverdag for bryggeriet
– Strategien får selvfølgelig konsekvenser. I Sarpsborg-området, slik det ser ut nå, er det kun ett eller to Hansa Borg-produkter som vil tilbys i Rema-butikkene. Det er vanlig 0,5 Borg-pils og Østlandets Gull. Og vi får kanskje én hylle, sier Brostrøm. 
Dette vil bety en helt ny hverdag for det lokale bryggeriet, som er godt vant i egen by og fylke. 
 
– I Sarpsborg i dag har vi langt over 50 prosent markedsandel på øl. I Østfold totalt har vi 40 prosent, påpeker fabrikksjefen. 
 
Usikker framtid
Nå frykter Brostrøm for Hansa Borg Bryggeriers framtid. – Carlsberg er det tredje største bryggerikonsernet globalt. De bruker nå sine økonomiske muskler til å skvise ut sine konkurrenter. Vi har beregnet at i Rema-butikkene vil nå Ringnes og Carlsberg få 75 prosent markedsandel på øl, røper han. 
 
– Vi har også andre store merkevarer, blant annet Grevens Cider, som er Norges største cidermerke med alkohol, og Heineken, som er den største internasjonale merkevaren i Norge, som blir skviset ut av Rema-hyllene. I Fredrikstad er det kun 0,5 Fredrikstad-pils som blir å se i Rema-butikkene.
  
Maner til kamp
– Det er fint lite vi kan gjøre nå. Vi trodde at utviklingen i 2017 ville gå mot at forbrukerne ville få større valgfrihet, et større sortiment å velge imellom, men Rema har altså valgt en helt annen strategi, sier Brostrøm oppgitt. Nå håper han at forbrukerne tar i bruk sin makt for å redde de lokalene bryggeriene.

– Det er det eneste som kan hjelpe oss ut av dette. Det er forbrukerne som må ta valget. Dette med øl er noe spesielt. Det har med identitet, patriotisme og kultur å gjøre, understreker fabrikksjefen.

Truer med boikott
Rema 1000 får allerede så hatten passer etter at det ble kjent at de kutter ut 
MackAass og Hansa Borg-produkter. I sosiale medier raser folk mot dagligvarekjeden, og på Remas egen Facebook-side er folk tydelig i harnisk. Her er noen eksempler: 

«Fjerner dere øl fra Mack, Hansa Borg og Aas fra butikken så må dere være klar over at dere provoserer oss forbrukere. Jeg kommer garantert til og slutte og handle hos dere da.»

«Boikotter heretter Rema grunnet "bestevenn"-strategien. Hvis Aass, Mack og andre norske produsenter ikke blir å finne i deres butikker, blir ikke jeg å finne heller! Oppfordrer ALLE mine venner og kjente og deres venner og kjente til å gjøre det samme da Rema setter norske arbeidsplasser på spill! Håper det norske folk viser makten vi besitter så vi fortsatt kan kjøpe Aass øl og Kims potetgull!»

«Tror REMA bommer big time med denne strategien. Og de undervurderer forbrukerne. Og da blir det som det blir. Lastet i dag ned app'en Æ, og den er også i dag slettet.»

Sterke reaksjoner lokalt
Også lokalt er reaksjonene sterke. Flere har sagt sin klare mening, blant annet på Facebook-siden til Gambrinus, Borgølets venner, der foreningens president, Tormod Magelssen, har skrevet følgende kommentar:

«Rema 1000 skviser bryggeriene til fordel for ølgiganten Carlsberg. Det kan bety exit for produktene til Hansa Borg. I så fall har jeg lagt igjen min siste krone hos Rema, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme!».

Et av foreningens æresmedlemmer, Jan Erik Granath, skriver følgende: «Ikke handla så mye der tidligere, men nå er det game over!». Og tidligere president i Gambrinus, Sarpsborg-patrioten Grete Moræus Stray følger opp i samme gate: 

«Da er saken avgjort! Jeg handler ikke på Rema 1000». 

Ordføreren er provosert 


− Jeg blir veldig provosert, sier Sarpsborgs ordfører Sindre Martinsen-Evje. 

Også Sarpsborgs ordfører, Sindre Martinsen-Evje, oppfordrer alle ølglade sarpinger om å støtte sitt lokale bryggeri i Rema-debatten.

– Jeg blir veldig provosert. Remas hovedkontor utarbeider en forretningsstrategi hvor man skviser ut Borg av butikkene, og det er snakk om at man bare får beholde et par produkter her i Østfold. Nå er det tre dagligvarekjeder igjen i Norge, som er altfor få, og de har stor markedsmakt, sier han til Sarpsborg Arbeiderblad

Han understreker at det lokale bryggeriet skaper viktige lokale arbeidsplasser og har en helt spesiell rolle i Sarpsborg-samfunnet.

Hansa Borg er en god arbeidsplass som gir høye avkastninger tilbake til samfunnet. I tillegg er bryggeriet byens eldste bedrift og en av de største. Men det er så mye historie, kultur, tradisjon – ja, identitet – i å ha et bryggeri. Dette gjør noe med oss sarpinger, og føles som et angrep på vår identitet og kulturarv, sier Martinsen-Evje.

Han håper det lokale engasjementet vil bidra til at Rema likevel beholder flere Hansa Borg-produkter, som videre kan redde lokale arbeidsplasser.

– Mitt engasjement i denne saken går på at jeg ønsker at Remas hovedkontor skal snu. Jeg vil understreke at jeg ikke er imot lokale Rema 1000-butikker, og er ikke ute etter å ta dem. De lokale Rema-butikkene er også viktige arbeidsplasser, legger han til.

Les også Gambrinus-presidentens opprop til alle ølets venner om å bruke sin forbrukermakt mot Rema 1000s ekskluderende «bestevennavtale» med Ringnes og Carlsberg-gruppen

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn