Til kamp for bryggeriet vårt!

I et opprop til alle venner av det gode øl, maner presidenten i Gambrinus, Borgølets venner, Tormod Granath-Magelssen, til kamp for vårt lokale bryggeri, og til å bruke forbrukermakt mot Rema 1000s oppsiktsvekkende «bestevennavtale» med Ringnes og den danskeide ølgiganten Carlsberg Group. En avtale som skviser ut lokale norske bryggerier som Hansa, Borg, CB, Aass og Mack fra dagligvarekjedens varehyller:


Presidenten i Gambrinus, Borgølets venner maner til kamp for Borg Bryggerier og de øvrige lokale, norske bryggerier som blir skviset ut av Rema 1000s butikkhyller til fordel for Ringnes og det gigantiske danske Carlsberg-konsernet. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Ikke før er et meget vellykket jubileumsår over, før det kommer mørke skyer på himmelen over Sarpsborg. Rema 1000 har inngått en «bestevennavtale» med Ringnes Carlsberg om salg av deres produkter. Det betyr i klartekst at en rekke mindre ølbryggerier blir kastet ut av hyllene over det ganske land, mens man skal «få lov» til å selge noen få produkter innen egen by eller fylke.

Rema 1000 påstår at dette skal åpne for nye og spennende ølsorter, ikke minst fra mikrobryggerier. Ett av bryggeriene som de skal ta inn er Sagene Bryggeri, som markedsføres som et mikrobryggeri i Oslo, men som lisenstappes av Arendal Bryggeri (deleid av Ringnes Carlsberg). 

For Hansa Borgs vedkommende er det produkter fra Hansa i Bergen, CB i Kristiansand, Nøgne Ø i Grimstad og Borg i Sarpsborg som blir rammet. I et intervju med Sarpsborg Arbeiderblad forteller Morten Brostrøm, fabrikksjef ved Borg Bryggerier i Sarpsborg, at Rema 1000 bare beholder Borg pils på halvliters bokser, samt Østlandets Gull i Sarpsborg-distriktet. I Fredrikstad skal de kun selge Fredrikstad-pils. Hylleplassen blir også kraftig redusert. Andre Hansa Borg-produkter som forsvinner ut er Heineken og Grevens Cider.


Øl er ikke bare en drikkevare. Det er også kultur, patriotisme, lokalhistorie og identitet. Man kødder ganske enkelt ikke med ølet til folk!

Fabrikksjef Brostrøm er bekymret for framtiden, og det med god grunn. Mack Bryggeri og Aas Bryggeri er for øvrig i samme sitsen som Hansa Borg, og nordpå har beslutningen ført til massive protester på sosiale medier. Nordlendingene har omdøpt matvarekjeden til Ræva 1000 etter at de nå dropper Mack i alle fylker bortsett fra Troms.

Vi i Gambrinus, Borgølets venner er oppriktig bekymret for det lokale bryggeriet i byen vår. Matvaregiganten Rema 1000 bruker sin makt for å presse prisene til sine leverandører, men det kan fort straffe seg. Vi oppfordrer derfor alle særpinger og andre som setter pris på ølet fra Sarpsborg (og øl fra alle de andre som nå skvises av Rema 1000) til å nå kjenne sin besøkelsestid og bruke forbrukermakten. Det finnes flere dagligvarebutikker man kan velge, der man selger de utmerkede produktene til vårt lokale bryggeri.

Vi oppfordrer alle til å legge dagligvarehandelen til butikkjeder som ikke presser vårt lokale bryggeri av banen. Ikke bare fordi vi ønsker et godt utvalg i dagligvarebutikkene, men også fordi det handler om arbeidsplassene ved en av våre hjørnesteinsbedrifter, en bedrift som betyr enormt mye for Sarpsborg. Bare på den måten kan vi få Rema 1000 til å skjønne at kundene bør være i fokus og at de må snu i denne saken. Samtidig kan man gå inn på Facebook-siden til Rema 1000 og si fra «hvor David kjøpte ølet».

Hvis nok kunder gjør nettopp dette, kan det fort vise seg at «bestevennavtalen» mellom Rema 1000 og Ringnes Carlsberg i stedet kan kalles «i seng med fienden».

Man kødder ganske enkelt ikke med ølet til folk!

Tormod Granath-Magelssen
President
Gambrinus Borgølets venner  

 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn