Borg brygger vikingøl til Sarpsborgs 1000-årsjubileum

I tidligere tider brygget man øl til store begivenheter. Hva er vel da mer naturlig enn at Borg Bryggerier lager et jubileumsøl til ære for hjembyen Sarpsborg som fyller 1000 år i 2016!

I kornåkeren til Toralf Hvidsten i Borge står hundre mål med grønne byggplanter av typen Salome, som etter hvert skal foredles og bli Hansa Borgs neste stolthet. Bryggeriet i Sarpsborg er som kjent det eneste bryggeriet i Norge som i stor skala brygger øl på norsk korn. De brøt myten om at det ikke var mulig å brygge øl på lokale korn i Norge for to år siden, da Hvidsten prøvde ut byggsorten Salome og oppnådde suksess med det. Resultatet ble «Østlandets Gull», som har solgt godt i butikk siden.

Olav Haraldssons øl
Bryggerimester Åge Willy Olsen og fabrikksjef Morten Brostrøm forteller til Sarpsborg Arbeiderblad at de har bladd i historiebøkene og er i full gang med å planlegge jubileumsølet. Det bedrives fortsatt idémyldring, men noe har de klart å bestemme seg for. Nemlig at de ønsker å gjenskape noe av smaken i det ølet selveste Olav Haraldsson, senere kjent som Olav den hellige, drakk da han kom seilende opp Glomma til Sarpsfossen, der han gikk i land og grunnla Norges første hovedstad, Borg, i 1016.

– På den tiden hadde de ikke brennevin. Heller ikke vanlig vin eller kaffe. Men de hadde øl, og det brygget de selv her på Østlandet, forteller Olsen.

– Og nå har dere lyst til å gjenskape dette?
– Ja, det er interessant, men det kan ikke være identisk. Det ville blitt for sært. Dessuten vet vi ikke eksakt hva slags type øl de lagde for tusen år siden. Men vi er i hvert fall enige om at det hadde vært artig å prøve å finne tilbake til røttene, uten at vi har tatt noe standpunkt ennå.

Ønsker innspill fra SA-leserne
− Vi vurderer fortsatt flere ulike ølsorter, og har ikke bestemt oss for noe annet enn at vi skal bruke lokalt dyrket korn, sier Brostrøm, som gjerne vil ha innspill fra SAs lesere.

Heller ikke navn, design og emballasje er bestemt. Men det meste av framdriftsplanen er satt. Og hvis alt går etter planen, kommer ølet ut i butikk i februar neste år. For på jordet til Toralf Hvidsten ser det ut som alt går etter planen. Dessuten har Hvidsten et bufferlager fra i fjor dersom det blir krisevær, men alt tyder på at folk får drikke lokalt korn fra 2015 i det store jubileumsåret 2016.

Bildet: Borgs bryggerimester Åge Willy Olsen har studert historiebøkene og er  i gang med planene for Sarpsborgs jubileumsøl. Og bak ham, på jordene til Borge-bonden Toralf Hvidsten, vokser byggråvaren Salome. 

Les mer om byggsorten Salome og Borgs pionerprosjekt «Østlandets Gull»

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn