Østlandsk gull fra bygg til boks

Fredag 2. mai 2014 vil stå som en liten milepæl i norsk bryggerihistorie. Da var de første 150.000 boksene med Borg Bryggeriers seneste produkt, «Østlandets Gull», til salgs i butikker i Østfold og Follo. Dermed var myten om at norsk korn er uegnet som basis for den gylne væsken gjort grundig til skamme. 

7. mai 2013: Byggsorten Salome blir sådd på gården til Borge-bonden Toralf Hvidsten, her flankert av Borg Bryggeriers fabrikksjef Morten Brostrøm og Hanne Egenæss Wiig, styreleder for Hansa Borgs eierselskap Borg Invest AS.

 

Det spirer i nabolaget der sydpol-erobreren og nasjonalhelten Roald Amundsen trådde sine barnesko.

Av Lars-Erik Pettersen

Det spesielle med «Østlandets Gull» er at det er brygget på maltet «Salome», en i Norge ny byggsort som Borge-bonden Toralf Hvidsten har dyrket på nabogården til stedet der polfareren og nasjonalhelten Roald Amundsen trådde sine barnesko. Det er 80 år siden sist noen forsøkte seg på ølbrygging med norske råvarer, åpenbart uten synderlig hell. «Østlandets Gull», derimot, er blitt et særdeles lyst, friskt, smaksrikt og skummende pilsnerøl som har fått meget god respons fra markedet. 

Tilpasset norsk klima
I følge Norgesfor.no er Salome en tidlig toradssort med stort avlingspotensiale. Sorten har kort strå og god stråstyrke. Hl-vekt og tusenkornvekt er middels høy. Salome er melduggresistent, og er middels sterk mot bladflekksykdommer. Sorten har bred resistens mot havrecystenematoder. Veksttiden er 109 dager.

Salome-kornet er spesielt godt tilpasset det norske klimaet, samtidig som det har alle de egenskapene som bryggerimesteren ønsker av et godt maltbygg.

Maltet i Finland
Det hører med til historien at det lokale gullkornet har vært en tur innom Lathi for malting. Det finnes nemlig ingen malterier her i landet. Det finske malteriet ga bygget karakteren «eksellent kvalitet». Noe av årsaken til dette er at vekstene i Norge får mer smak av klima og jordsmonn enn vekstene fra varmere strøk, at det er brukt mindre plantevernmidler på kornet, og at det i dyrkingen er brukt mindre gjødsel for å få rett sammensetning av nitrogenet (proteinet).

– Dette har vært et svært spennende prosjekt. Og det er morsomt å få det til, sier Toralf Hvidsten, som også er daglig leder ved Østfoldkorn SA i Sarpsborg. I fjor leverte han 55 tonn korn til bryggeriet, og til nå har Borg Bryggerier råvarer nok til å produsere 600.000 bokser. I år har Hvidsten imidlertid fått med flere lokale gårdsbruk på prosjektet, og Borge-bonden håper derfor på minst det doble kvantum denne høsten. 

En mangeårig drøm
– Interessen har vært upåklagelig. Både butikksjefer og kunder ser ut til å ha ventet på en lys pilsner brygget på norsk korn. Det er ikke hver dag vi har gleden av å lansere et produkt som dette, fastslår bryggeriets fabrikksjef Morten Brostrøm overfor Sarpsborg Arbeiderblad. Han takker en flink bonde og en dyktig bryggerimester for suksessen. 

Sistnevnte bryggerimester, Åge Willy Olsen, har på sin side i mange år drømt om å få lage øl med råvarer fra lokale kornåkrer. I likhet med alle de øvrige involverte, har han klokkertro på at det blir rift om de gylne dråpene fra Østlandet. 

En knallstart
Og så langt later det til at forhåpningene slår til. Mot slutten av mai, kan bryggeriet se konturene av en knallsuksess. 

– Det er for tidlig å si noe med sikkerhet, men vi har i hvert fall aldri lansert et produkt som fra første dag har solgt så bra, og som har fått så stor oppmerksomhet som «Østlandets Gull». Dersom dagens omsetningshastighet fortsetter, vil vi være utsolgt allerede i september-oktober, sier Morten Brostrøm til Gambrinus nett. 

Nå krysser alle fingrene for høstens lokale «Salome»-avling. 

– Blir den vellykket også i år, har vi rikelig med ny maltet råvare klar til brygging tidlig i januar. Slår den feil, derimot, har vi ingenting, sier fabrikksjefen, som medgir at han går spennende tider i møte. 

21. august 2013: Bryggeriets laboratoriesjef Anne Skivik Jørgensen er fornøyd med kornkvaliteten.

Bryggerimester Åge Willy Olsen konstaterer at byggavlingen på Hvidsten er moden for innhøsting.

 23. august 2013: Fabrikksjef Morten Brostrøm gleder seg over at råvarene er sikret.

Gårdbruker Toralf Hvidsten, sønnen Erik-André (bedre kjent som sanger) og fabrikksjef Morten Brostrøm tar en pust i bakken under innhøstningen.

Mars-april 2014: De første boksene med «Østlandets Gull» er pakket og klare for lansering.

 7. april 2014: Hansa Borgs konsernsjef Lars A. Midtgaard (for anledningen iført gullhjelm) introduserer «Østlandets Gull» for media.

 

Gambrinus-venner på sporet av mer «gull»

Onsdag 2. juli 2014 reiste Lars Hugo Berg, Leif Jon Bugge Ervik og Ole H. Thoresen fra direksjonen i Gambrinus, Borgølets venner på besøk til Hvidsten gård i nordre Borge.

Bonde Toralf Hvidsten, selv Gambrinus-medlem, tok imot oss med Borg Bryggeriers nye suksess, Østlandets Gull, et lyst, friskt og velsmakende øl brygget på byggsorten «Salome», høstet fra Hvidsten gårds vakre kulturlandskap. Deretter ruslet vi en tur i åkeren og så på årets avling av «Salome». Det er vær, vind og Vårherre som styrer årets grøde, og bondemannen ønsket seg nok noe mer nedbør. En tørr sommer kan føre til at kornet ikke utvikler seg slik bryggerimesteren helst ønsker.

Etter flere gode glass av det lokale brygg, foretok direksjonen en rituell regndans for å oppmuntre Vårherre til å spandere litt mer vann på bondens åker – og vi ble bønnhørt: Noen timer senere kom regnet!

Deretter fikk vi omvisning i det vakre hovedhuset på gården, et velbevart hus fra 1862, i senempire stil og med stuer på rekke og rad. I hagen var det dekket et festbord med mat fra grillen. Opp fra kjellerens dunkle gjemme ble det båret mere flytende, skummende gull, som forsvant som dugg for solen.

Toralf Hvidsten fortalte historier fra gamle dager – om uskikkelige tjenestepiker, gjengangere, trollpakk og 

Bonde Toralf Hvidsten (t.v.) studerer årets avling av «Salome» sammen med Lars Hugo Berg og Ole Henrik Thoresen fra Gambrinus, Borgølets venner. Nå håper alle på enda mer «Østlandets gull». (Foto: Leif Jon Bugge Ervik)

skrømt – til en vakker solnedgang i et praktfullt kulturlandskap. En stor takk til bonden på Hvidsten gård og hans sjarmerende frue!

Ole H. Thoresen 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn