Borgs Oktoberøl i vinden

Norges eldste oktoberøl kommer tilbake i tappekranene i sitt lokalmarked i Østfold også denne høsten. Nytt av året er at Borg Oktoberøl også blir tilgjengelig for utelivskunder utenfor fylkets grenser.- Helt topp, aldeles nydelig, var opphavsmannen Åge Willy Olsens dom over årets utgave av Borg Bryggeriers «Oktoberøl». (Foto: Lars-Erik Pettersen)

Av Lars-Erik Pettersen

Den høstlige øltradisjonen går tilbake 1988, og startet – ikke i Sarpsborg, men i nabobyen, som den gang fortsatt hadde eget bryggeri med en fremsynt og dyktig bryggerimester i Åge Willy Olsen, som forteller:

Det startet i Fredrikstad
– Det begynte med at to lokale ølentusiaster,
Dag Solheim og Ronald Pedersen, arrangerte Oktoberfest i det tradisjonsrike «Klubselskabet Phønix» i Fredrikstad. Jeg ble både imponert og inspirert av initiativet, og utbasunerte der og da at «neste år skal vi ha vårt eget øl til festen!»

– Nå ble det ikke helt sånn, for året etter var Fredrikstad Bryggeri fusjonert med Borg Bryggerier. Men et «Oktoberøl» ble det lell, for sarpingene, med datidens salgssjef Stein Andresen i spissen, tente også på idéen om å brygge et høstlig, mørkt og kraftig sesongøl som skulle stå seg godt til tradisjonell, norsk høstmat.

Og siden den gang har Borg Bryggerier lansert Oktoberøl hvert eneste år. Dette årets øl skiller seg ut; ikke på farge og smak, den er stadig like god og brygget etter Åge Willy Olsens originale oppskrift fra 1989, men på kvantum.10.000 liter høstlig sesongøl fra Sarpsborg til det norske folk. 

Oktoberfester «overalt»
– I tidligere år har produksjonen ligget på rundt
3000 liter; i år er den på hele 10.000 liter, forteller fabrikksjef Kjerstin Jordell. Dette for å dekke etterspørselen fra serveringssteder utenfor lokalmarkedet. I særdeleshet Oslo, men også andre steder i landet.

Distriktssjef Lars Nordahl forklarer den store interessen med at det nå arrangeres Oktoberfester «overalt», og at serveringsstedene gjerne vil tilby sine kunder et nytt og godt sesongøl mellom sommersesongen og juleølet.

Og hva synes så den tidligere bryggerimesteren og opphavsmannen om årets Oktoberøl?

– Helt topp, aldeles nydelig! svarer Åge Willy Olsen. Det ser man også tydelig på bildet fra gårsdagens prøvesmaking.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn