Hansa Borg får danske eiere

Hansa Borg Bryggerier er solgt til Royal Unibrew A/S, melder Sarpsborg Arbeiderblad fredag. Det danske selskapet har fra tidligere eid 25 prosent av selskapet. Royal Unibrew blir med det eneier.

Bryggeri-tillitsvalgt etter oppkjøpet:

– Utrolig positiv stemning!

Danske Royal Unibrew sluker Hansa Borg Bryggerier. Nyheten slo ned som en bombe hos de ansatte ved bryggeriet i Sarpsborg. 38 ansatte i Sarpsborg blir berørt av oppkjøpet.

– Vi ble satt ut. Det kom som lyn fra klar himmel. Det har ikke vært noen signaler om at vi var i den situasjonen at vi kunne bli kjøpt opp, sa Tor Bjørnar Nilsen (bildet), konserntillitsvalgt i Hansa Borg Bryggerier til Sarpsborg Arbeiderblad kort tid etter at nyheten ble sluppet.

Etter et informasjonsmøte fredag formiddag, er Nilsen mer oppdatert på salget og han er utelukkende positiv til at Borg Bryggerier nå får nye eiere.

– Det var et informativt og positivt møte med bryggeriledelsen og våre nye eiere, forteller Nilsen til SA. Stemningen blant de ansatte er utrolig positiv. Vi får inn eiere med solid bryggerikompetanse som har en regional og lokal strategi, sier han.

Det er 38 ansatte som jobber på bryggeriet i Sarpsborg. Totalt har Hansa Borg Bryggerier 300 ansatte.

– Hansa Borg Bryggerier har gjennom flere år vært eid 75 prosent av Borg Invest og 25 prosent av Royal Unibrew. Selskapet er i dag godt posisjonert for videre vekst, og vi har tro på at Royal Unibrew er en sterk og langsiktig industriell eier som kan ta virksomheten til neste fase. Transaksjonen gir oss mulighet til fortsatt å være involvert som mer indirekte eiere, da betalingen i all hovedsak vil være i Royal Unibrew-aksjer, sier styreleder i Borg Invest, Thor Bendik Weider, i en pressemelding.

Storfornøyde dansker
Adm. direktør for Royal Unibrew, Lars Jensen, forteller at de er storfornøyd med å ha sikret seg det norske selskapet.

– Jeg er meget fornøyd med å ha inngått en avtale om overtagelse av Hansa Borg Bryggerier. Vi ser fram til å kunne ønske omkring 300 ansatte velkommen til Royal Unibrew. Vi har vært fornøyde aksjonærer siden 2002 og er glad for endelig å ha lykkes med å skape en stor nordisk familie. Nå ser vi fram til å kunne utvikle Hansa Borg Bryggerier til en ledende drikkevareprodusent i Norge.

Konsernet ved et veiskille
– Vi står ved et veiskille, der vi ser behov for store oppgraderinger av anleggene våre for å kunne ha en bærekraftig og mer effektiv fremtidig drift. Royal Unibrew kjenner oss godt og vet hva vi står for. Under deres eierskap skal vi videreføre satsningen og utviklingen av vår kvalitetsportefølje, sier administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier, Lars Giil.

Verdt tre milliarder
Oppkjøpet verdsetter hele Hansa Borg til rundt 3 milliarder norske kroner. Ti prosent av kjøpet, tilsvarende 231 millioner kroner, gjøres kontant. Resten består av 2,2 millioner Royal Unibrew-aksjer. Av dette skal 1,4 millioner nye aksjer utstedes, melder E24.

Oppkjøpet må gå gjennom en såkalt regulatorisk godkjenning, noe partene forventer vil skje i løpet av første halvår i år.

Royal Unibrew
Royal Unibrew er børsnotert i Danmark og omsatte i 2020 for 10,5 milliarder norske kroner. Selskapet er skapt gjennom en rekke fusjoner av mer enn 30 regionale danske bryggerier. Selskapet eier drikkevareprodusenter i Danmark, Italia, Finland, Tyskland, Frankrike, Norge, Sverige og Baltikum. Utover egne merker produserer de også Heineken og Pepsi-produkter på lisens.

Oppkjøpet fører til at merkevarene Borg, Hansa, CB og Grevens nå havner på danske hender. Oppkjøpet skal nå gjennom regulatoriske vurderinger før det godkjennes. Det er ventet at vurderingen vil skje i løpet av første halvår i år. 

Royal Unibrew er børsnotert i Danmark og omsatte for 10,5 milliarder kroner i fjor. I fjor hadde Hansa Borg Bryggerier en omsetning på rundt 1,1 milliarder kroner.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn