«Mor Borg» mellom to permer

Uten Hanne Egenæss Wiigs utrettelige innsats og ukuelige optimisme, kunne alle de store norske bryggerikonsernene vært på utenlandske hender.


Mor Borg: Det var Hanne Egenæss' to døtre, Karoline og Marthe med samme etternavn som tok initiativ til boken. Til høyre forfatter Jon Gangdal. Foto: Tobias Nordli.

Det mener forfatteren Jon Gangdal, som nå har skrevet boken «Mor Borg – en bryggeriberetning» – om kvinnen som har vært hovedarkitekten bak å sikre norsk eierskap i bryggeriene Hansa i Bergen, Borg i Sarpsborg og CB i Kristiansand.

Spillet i kulissene
I Sarpsborg Arbeiderblads omtale av boken, heter det blant annet:

«Det er først og fremst en bryggeriberetning om øl, eierskap og verdier. I tillegg gir den leserne et unikt innblikk om spillet i kulissene der standhaftige familieeide bryggerier som Borg, Mack, Grans og Aas har klart å stå imot utenlandske kapitalkrefter som for lengst har slukt resten av norsk bryggerinæring.»

Rått spill
I boken avdekkes mye av det som skjedde på eiersiden i de største norske bryggeriene. Der drev blant andre næringsmiddelkonsernene Orkla, svenske Procordia og danske Carlsberg et ganske rått spill for å få full kontroll over den norske bryggerinæringen.

– Noen ganger prøvde de å kjøpe hverandre for å bli sterkere. Men som oftest var beilerne representanter for de største konsernene, eller kortsiktige spekulanter som bare ville tappe dem for verdier ved å gire opp regnskapene for så å selge dem videre til de store. De drev ikke med verdiskapning, men verdiflytting, mener forfatteren Jon Gangdal.

Følgen var at de fleste mellomstore bryggeriene ble nedlagt eller kjøpt opp av utenlandske eiere.

Trygghet og varige arbeidsplasser
Men boken forteller også om en familie som har vært opptatt av mer enn å øke egne formuer. Det å skape varige arbeidsplasser og trygghet for sine ansatte var viktig for sagnomsuste Per Egenæss, som var svært skuffet og fortvilet da familien ble sittende igjen med kun 25 prosent av aksjene etter fusjonen med Hansa i 1997.

Hans fire døtre og deres familier har ikke gjort skam på den filosofien.

Hanne, alias «Mor Borg», manøvrerte med stø kurs mot mer lokalt eierskap. Verken ølkrig, høye bølger eller kraftige stormer var nok til å knuse drømmen hun hadde om å oppfylle sin fars ønske om aksjemajoritet.Boken handler også om en familie som har vært opptatt av mer enn å øke egne formuer. Det å skape varige arbeidsplasser og trygghet for sine ansatte var det viktigste. Foto: Tobias Nordli.

Per Egenæss fikk aldri oppleve at hans ønske ble oppfylt. Han gikk bort før det. Men sammen med sine søstre og svogeren Bjørn Strømsæther, fortsatte Hanne kampen for at ønsket skulle bli en realitet.

Den lange kampen ble kronet med suksess. I dag eier familien 75 prosent av aksjene i Hansa Borg-konsernet.

Kjerringa mot ølstrømmen
I boken kan stolte sarpinger også lese om sammenslåingene av bryggeriene i Halden, Fredrikstad og Sarpsborg, og om den spennende tiden som var preget av både skittent spill og hemmelige avtaler mellom store aktører.

Men dette var altså ikke nok til å ta knekken på bryggeriet i Sarpsborg og Hanne – «kjerringa mot ølstrømmen» – kvinnen som har identifisert seg mer med kundene, tillitsvalgte, ansatte og deres familier enn med direktører med blårussbakgrunn.

En sammensveiset familie
Hovedpersonen selv visste ikke noe om bokprosjektet før forfatteren tok kontakt. Det var Wiig Egenæss’ to døtre, Karoline og Marthe, som tok initiativ til at den viktige og spennende historien skulle bli tilgjengelig i bokform.

I tillegg til å være majoritetseiere som forvalter stadig større økonomiske verdier, har arvingene klart å beholde limet og samholdet i familien.

– Det har gått veldig bra så langt. Jeg føler at alle familiemedlemmer er opptatt av å forvalte arven på best mulig måte, sier nevnte døtre. Som framstår som like reflekterte og jordnære som resten av bryggerifamilien Egenæss.

Det er Sisyfos forlag som har utgitt boken, der Sarpsborg-fødte Åsmund Lindal har vært ansvarlig for sidelayout, design og bildebehandling.

Bildet øverst: Hanne Egenæss Wiig ble tildelt Gambrinusprisen for 2019, et hederstegn som årlig deles ut av Gambrinus Borgølets venner til en person som har bidratt til å fremme Borgølets tradisjoner og god ølkultur. Foto: Vetle Granath Magelssen.

Les også: Ti spørsmål til Hanne Egenæss Wiig

Bragebegeret til Hanne Egenæss Wiig

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn