800 tonn bygg skal bli Borg-øl

I disse dager starter innhøstingen av byggkornet som skal bli råstoff for Borg Bryggeriers ølproduksjon i 2020. Rundt 800 tonn bygg skal inn til silotørking, øremerket for malting i Sverige og Finland og deretter brygging i Sarpsborg, der nå hele bryggeriets ølportefølje produseres på korn fra Østfold-åkere.    

Byggsorten Salome ble hentet fra Sverige i 2013, den gang som råstoff for Borgs nye ølsort, «Østlandets Gull». Nå brygges hele bryggeriets ølportefølje på Salome. 

– 2019 er ikke et toppår for byggavlingene, men det må kunne kalles et bra kornår!

Det sier Toralf Hvidsten på Hvidsten gård i nordre Borge, som sammen med seks andre kornbønder fra Sarpsborg, Fredrikstad, Rakkestad og Halden dyrker byggsorten Salome for Borg Bryggerier.

Malting i Syd-Sverige
Nå venter han bare på et par dager med godvær for å få kornet i hus. Etter to-tre måneders lagring for ettermodning ved Østfoldkorns siloer i Sandesund, Sarpsborg, er byggkornet klart for malting. Det er en prosess som vanligvis foregår i oktober.

I 2013, oppstartsåret med Salome-bygget som råstoff, foregikk maltingen i Lathi, Finland. Nå er dette for det meste flyttet til et større malteri ved Halmstad i Syd-Sverige.

Da må bryggeriet besørge transport av 300 tonn bygg i slengen, hvilket krever minst 10 trailerlass. Det høres voldsomt ut, men avstanden til Halmstad er vesentlig kortere enn til Lathi, så både transport- og miljømessig er dette en langt gunstigere løsning enn den finske skimetropolen.

Noe maltes riktignok fortsatt i Finland, men det er kun kornet som går med til brygging av de mørkere ølsortene, som bokkøl, juleøl og oktoberølet.

Vurderer ny byggsort
Salome har så langt vist seg som den gunstigste byggsorten for ølproduksjon, men vi har begynt å kikke nærmere på en sort som kalles Planet. Den har litt høyere strå og større korn, men har til gjengjeld noe lengre veksttid. Så vi får se hva det blir til, sier Hvidsten.

Det som imidlertid er helt sikkert, er at det ennå ikke er andre norske industribryggerier enn Borg i Sarpsborg som lager øl på kortreist, norsk korn.

Bildet over: Kornbonde Toralf Hvidsten gir direksjonsmedlemmer i Gambrinus, Borgølets venner en innføring i hvorfor byggsorten Salome egner seg for malting og ølbrygging. Tilhørerne er fra venstre: Per Fronth-Andersen, Tormod Magelssen, Jan Eirik Olsen, Lars Gamlesanne og Christopher Karlsen. (Foto: Lars-Erik Pettersen)

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn