- Avgiftene er en hån mot bryggeribransjen!

Bryggerinæringen sliter med den økte sukkeravgiften som helt ut av det blå kom med i statsbudsjettet for 2018. Den har bidratt til at brussalget på svenskesiden har steget med 30 prosent, og er blitt en direkte trussel mot arbeidsplassene i bryggerinæringen.

Av Lars-Erik Pettersen

– Senest i fjor økte sukkeravgiften med 45 prosent. Til eksempel har svenskene ikke en slik avgift. Allikevel heves nivået ytterligere. Dette er useriøs impulspolitikk og en hån mot den bransjen som fra før har gjort mest for å redusere sukkerforbruket i befolkningen, sa fabrikksjef ved Borg Bryggerier, Morten Brostrøm, da bryggeriet forleden hadde besøk av stortingspolitikerne Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) og Freddy Øvstegård (SV), begge fra Sarpsborg.

Et avtalebrudd
– Dette er også et brudd på avtalen vi har med helsedepartementet om å senke sukkerinnholdet. Det har vi allerede klart; nå er produksjonen av sukkerfri brus økt til over 50 prosent. Allikevel hever regjeringen avgiften!

Brostrøm har vondt for å forstå at det må betales så høye avgifter, ikke bare for brus, men for all alkoholfri drikke. Inkludert smaktilsatt vann! Han reagerer også på at den kraftige økningen ble innført på meget kort varsel, uten noen som helst konsekvensutredning i forkant.

Se til Danmark!
– Dette er stikk i strid med hva danskene gjorde. De avviklet brusavgiften og reduserte ølavgiften, og har med det bidratt til en kraftig nedgang i handelslekkasjen over grensen til Tyskland.

Her hjemme har grensehandelen bare økt og økt. Dagligvarebutikkene på Nordby har solgt 30 prosent mer brus i år. Og når nordmenn først reiser over grensen, tar de også med seg andre varer – eksempelvis øl, sier Brostrøm.

Bryggeriet i Sarpsborg produserer nå rundt 1,5 millioner liter med julebrus og ingefærøl. Konsekvensene av det nye norske avgiftsnivået er at neste års julebrus blir dyrere, at grensehandelen vil fortsette å vokse, og at bryggeriets planer om ytterligere satsing på denne typen drikke ikke er aktuelt før det skjer endringer.

Avgifter på Europa-toppen
Norge har som kjent også en betydelig høyere ølavgift enn Sverige og Europa for øvrig. Den gjennomsnittlige europeiske avgiften pr. liter øl er kr. 3,74, mens den i Norge er hele 22,07.

Det gjør blant annet at snittprisen i Norge er rundt 26 kr for en halvliter, mens den tilsvarende svenske er ca. 15 kr. Det sier seg selv at dette bidrar til økt grensehandel.

Og dermed er det en trussel mot arbeidsplassene i i norsk bryggerinæring, inkludert Østfold eldste industribedrift, Borg Bryggerier, som siden 1997 er en del av Hansa Borg-konsernet. I løpet av de seneste 10 årene har det samlede produksjonsvolumet i Hansa Borg Bryggerier faktisk blitt halvert – fra 147 millioner liter i 2008, til 72 millioner i 2017.

En utfordring for politikerne
Våre lokale opposisjonspolitikere på Stortinget reagerer også sterkt på dette.

– Avgiftene er et direkte angrep på arbeidsplassene i Østfold, sier Arbeiderpartiets Elise Bjørnebekk-Waage, som spesielt reagerer på at regjeringen i etterkant ikke er villig til å se på konsekvensene.

– Vårt avgiftsnivå får konsekvenser for næringslivet. Det er en utfordring vi må jobbe videre med, sier SVs Freddy Øvstegård.

 Bildet: Borg Bryggeriers fabrikksjef Morten Brostrøm (t.v.) og eierrepresentanten Hanne Egenæss Wiig (t.h.) informerte stortingsrepresentantene Freddy Øvestegård og Elise Bjørnebekk-Waagen om situasjonen i bransjen grunnet høye norske avgifter.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn