Gambrinusprisen til Christer O. Johannesen

Christer Olav Johannesen (født 9. april 1945 i Uppsala) er tildelt Gambrinus Borgølets venners hederspris, Bragebegeret, for 2018.


En blid prisvinner, Christer O. Johannesen, flankert av seremonigjengen i Gambrinus, Borgølets venner. Fra venstre: President Tormod Magelssen, Elin Kristine Granath Magelssen, vicepresident Lars Gamlesanne og Heidi Gamlesanne. Foto: Vetle Granath Magelssen

Johannesen ble i 2003 pensjonert med oberst grad etter en lang karriere som offiser, musiker og korpsdirigent. Han ledet i en årrekke Forsvarets musikkorpsvirksomhet og har spilt en sentral rolle i utviklingen av den sivile janitsjar- og korpsmusikken i Norge. Johannesen ble i 1965 ansatt i Forsvaret etter avsluttet militærtjeneste i HM Kongens Gardes musikkorps. Han spilte i Forsvarets Musikkorps Østlandet inntil han i 1975 ble utnevnt til sjef for korpset. Fra 1983 og i 20 år var han musikkinspektør i Forsvaret og hadde overordnet ansvar for militærmusikken i Norge. Johannesen har ledet Norsk Militær Tattoo siden 1994. I Sverige dirigerte Johannesen musikere fra Symfonikernas musikkår i Stockholm ved innspilling av svenske infanterimarsjer. 

Johannesen har også ledet sivile korps. Han dirigerte Norges Nasjonale Ungdomskorps. Under hans ledelse vant korpset en internasjonal konkurranse i USA i 1976, og gikk til topps i Wereld Muziek Concours i Kerkrade i Nederland i 1978. Under Johannesens direksjon vant Telemark janitsjarorkester førstedivisjon i verdensmusikkonkurransen i Kerkrade. Johannessen har dirigert Lillestrøm Musikkorps og Sarpsborg Janitsjar til seier i norgesmesterskap. I en årrekke dirigerte han også Sarpsborg Guttemusikkorps og vant med dette norgesmesterskap for skolekorps. Kongen utnevnte i 2005 Johannesen til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans virke som dirigent.». Han er innehaver av ridderkors av Den islandske falkeorden. I 1996 mottok han The Colonel George S. Howard Citation of Musical Excellence For Military Concert Bands.

I juryens begrunnelse for Gambrinusprisen, som ble tildelt Johannesen i Svaleskiva på Borg Bryggerier i Sarpsborg fredag 9. november, heter det blant annet: «Som sjef for Norsk Militær Tattoo insisterte han på at det skulle selges Borg-øl under disse svært populære arrangementene, og han fikk til en avtale med Borg Bryggerier som sørget for å brygge et eget Norsk Militær Tattoo-øl. Det forundrer oss ikke, for vi vet at du er en ekte og stolt særping, selv om du i dag nyter pensjonisttilværelsen på Nesodden. På fine sommerdager regner vi med at det nytes en og annen Borg.».

I sin takketale, sa Christer Johannesen blant annet: «Jeg er så takknemlig, stolt og glad! Og for et miljø, makan!».
Før han rundet av på festlig rim:

Vær hilset Gambrinus og Borgølets venner.  
Med glede, respekt har jeg kommet her frem.
For Sarpsborg og Borg-ølets gleder jeg brenner
og ydmyk tar jeg nå utmerkelsen hjem

Har kjent bryggeriet helt fra jeg var pode
og med vennlige Aimar, sjåføren, utfór.
Mineralvann og øl vi fordelte per rode
i flott Chevrolet og med niste fra mor.

Da hadde en lastebil-elsker det gøy
med Aimar og helt uten sorg
å reise til Skjeberg og Ullerøy
med deilige saker fra Borg.

Så vipps var jeg stor og ble sjef for tattoo.  
Ville Borg like militært show?
Det gjorde de jammen meg – hildrande du!
De sponset og mer enn som så.

Ja, vår militære tattoo fikk den heder
av øl med vår egen tattoo-etikett.
Det skummet i Spektrum og andre steder –
med Borg-øl i glasset er livet lett.

Og bryggeri-tonene skal også klinge 
tyrolerorkestre de beste har. 
Og Die Borgeroler får dét til å svinge 
med toppfolk fra Sarpsborg janitsjar.

Så venner, ha takk for den rang dere bød.
For raushet mot meg og min frue.
Takk óg til Gambrinus, som skapte vårt mjød!
Hans pris skal opplyse min stue.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn