Sarpr-stipend til lokale sang- og musikktalenter

Sarpsborgs jubileumsakevitt, «Sarpr», som er produsert i samarbeid med Gambrinus, Borgølets venner, har vært en salgssuksess. Nå skal overskuddet tilfalle tre unge, lokale musikktalenter.


Under presentasjonen av stipend-vinnerne i Wegenerbrakka på Borgarsyssel museum, holdt Darya Katyba og Eirik Grøtvedt en minikonsert med vakker sang. Katyba fremførte «Nella Fantasia», også kjent som «Gabriels obo», av Ennio Morricone, mens Grøtvedt valgte «Una Furtiva Lagrima» fra operaen «Elskovsdrikken» av Gaetano Donizetti. (Foto: Tormod Magelssen)Den tredje vinneren, fløytisten Kristin Hammerseth fra Sarpsborg, studerer i London og var forhindret fra å være med på presentasjonen i Wegenerbrakka. Men hun skal selvsagt delta under konserten i Sarpsborg kirke 18. desember. (Foto: Bjørn Hammerseth) 

Av Lars-Erik Pettersen
De tre utvalgte er sopranen Darya «Dasha» Katyba (26), opprinnelig russisk, oppvokst i Ukrainia, men nå bosatt i Fredrikstad, tenoren Eirik Grøtvedt (23) fra Hafslundsøy i Sarpsborg og fløytisten Kristin Hammerseth (24), også hun sarping, men for tiden opptatt med studier i London.

Nå får de tre hvert sitt Sarpr-stipendium på 15.000 kroner, og som takk for det skal de søndag 18. desember være solister med Østfold Symfoniorkester i en konsert i Sarpsborg kirke.

Gambrinus som prosjekt-ambassadør
Initiativtagerne til akevittprosjektet er to velkjente sarpinger, Ole Hermann Huth og Kai Brandstorp, samt Fredrikstad-mannen Wiggo Andersen. Trioen gjorde Gambrinus, Borgølets venner til sitt førstevalg som samarbeidspartner, og ble møtt med åpne armer av både direksjonen og medlemmene da forespørselen kom i fjor høst. Siden det har foreningen vært en god ambassadør for jubileumsprosjektet.

Lokale råvarer
Jubileumsakevitten «Sarpr» er produsert på Egge gård i Lier ved Drammen, men råvarene er fra Sarpsborg. Ikke minst vannet, som er hentet opp fra den etter hvert så berømte «Dikka-kilden» til Jan D. Hermansen på Yven. Sluttproduktet har dessuten et uomtvistelig preg av villkarve, som er plukket på Opsund.

Sarpsborg-sangen
«Sarpr» er det opprinnelige, norrøne navnet på Sarpsfossen, og på etikken finner man blant annet andre vers av Martin Rauans tekst til Sarpsborg-sangen, «Vårens flom i fossestupet»:

PRISVINNERNE:

Darya Katyba (26) er sopran fra Russland, oppvokst i Ukraina og flyttet til Norge og Østfold. Hun har bl.a. bachelorgrad i utøvende klassisk musikk fra Norges Musikkhøgskole og master fra Universitetet i Agder.

• Eirik Grøtvedt (23) er tenor fra Hafslundsøy og studerer ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo.

• Kristin Hammerseth (24) spiller fløyte. Hun har tidligere gått på musikkhøgskolen, men bor og studerer i øyeblikket til master i London.

«Olav kom på gyldne drager,
seilende med sine menn.
Og ved fossen reistes vollen,
bygd av tømmer, torv og sten.
Her fikk Hellig Olavs virke
vigsel under korsets makt –
bygget kongehall og kirke –
her blev byens grunnsten lagt.»

Populært samlerobjekt
De første tusen flaskene av «Sarpr» ble nummerert, hvorav nr. 1 ble overrakt kong Harald. De nummererte flaskene var revet bort fra det lokale Vinmonopolets hyller allerede to dager før julaften i fjor,
og har blitt et skikkelig samlerobjekt.

Noe kildevann-leverandøren Jan «Dikka» Hermansen selv
har erfart. Han ble tilbudt 10.000 kroner for sin flaske som er merket nr. 7.

– Jeg takket nei; den skal jeg selv sprette på hundreårsdagen min! humrer Hermansen. 

 

På bildet øverst ser vi to av stipendium-vinnerne sammen med folket bak produksjonen av jubileumsakevitten «Sarpr». Fra venstre: President i Gambrinus, Tormod Magelssen, sopranen Darya Katyba, tenoren Eirik Grøtvedt, samt initiativtagerne Kai Brandstorp og Ole Hermann Huth. (Foto: Lars-Erik Pettersen)

 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn