Jubel for jubileumsakevitt

Sarpsborgs jubileumsakevitt «Sarpr», produsert i samarbeid med Gambrinus, Borgølets venner, ble lansert i Borg Bryggeriers festlokale, Svaleskiva, 4. november. Opplaget er begrenset og produktet kan meget vel bli et samleobjekt. De 1000 første flaskene er nummererte, og flaske nummer 1 skal etter planen overrekkes HM kong Harald.Sarpr er tappet på stilrene flasker. De 1000 første er nummererte, og på etikettens bakside står det andre verset i Martin Rauans flotte Sarpsborg-sang, «Vårens flom i fossestupet». Flaske nummer 1 er tiltenkt kongen. (Foto: Tobias Nordli, SA)

Av Tormod Magelssen

Tilstede var blant andre initiativtagerne Kai Brandstorp og Ole Hermann Huth, produsenten av vannet fra St. Olavs Kilde på Grålum i Sarpsborg, Jan «Dikka» Hermansen, samt produsenten av akevitten, Marius Egge fra Egge Gård i Lier. Gambrinus Borgølets Venner var representert ved direksjonen.

Samleobjekt
Under lanseringen fortalte Marius Egge stolt om de lange tradisjonene ved Egge Gård, og ikke minst om produksjonen av Sarpr.

− I tillegg til norskprodusert potetsprit, er jubileumsakevitten laget med vann fra St. Olavs Kilde i Sarpsborg, og villkarve plukket i bydelen Opsund. De første 1000 flaskene er nummererte og bør være et fint samleobjekt, sa Egge.

Navnet Sarpr, som er det gamle norrøne navnet på Sarpsfossen, ble foreslått av Mali Gundersen og Per Otto Olsen i forbindelse med en navnekonkurranse. Andre forslag var Visund og Borg. 

Kulturstipend
Ole Hermann Huth
 la vekt på at overskuddet fra akevittsalget skal gå til et kulturstipend som skal deles ut til en ung kulturutøver, i forbindelse med Sarpsborg bys 1000-årsjubileum i 2016.

Sarpr har en middels dyp gyllen farge, og smaken er ifølge Vinmonopolet preget av villkarve, fat og karamell, og har en god fylde. De av oss som var så heldige å få smake på varene, oppsummerer det hele med ett ord: Mersmak!

Sarpr er bestillingsvare på polet, og i skrivende stund er det nok ikke mange nummererte utgaver igjen. 0,5 liter koster den nette sum av 354 kroner, men husk at overskuddet går til kulturen i Sarpsborg.

BILDET ØVERST: Sentrale personer bak lanseringen av jubileumsakevitten Sarpr. Foran f.v. Jan «Dikka» Hermansen, produsent av kildevannet fra St. Olavs Kilde, Ole Hermann Huth og Kai Brandstorp, initiativtakere til jubileumsakevitten. Bak f.v. Espen Fronth-Andersen, precident i Gambrinus Borgølets Venner, og Marius Egge, daglig leder av Egge Gård. (Foto: Tormod Magelssen)

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn