Borg først med øl brygget på norsk byggmalt

Borg Bryggerier i Sarpsborg lanserer nå «Østlandets Gull», det første ølet på 80 år som er brygget på norsk maltet korn, dyrket på en gård i Borge.

Borge-bonden Toralf Hvidsten tok utfordringen da han ble kontaktet av bryggeriet om prosjektet. Men prosessen, som startet i mai 2013, var i høyeste grad et risikoprosjekt. Bygg fra norsk åker har i alle år blitt regnet som for dårlig til å bruke i ølproduksjon, og Hvidsten visste heller ikke hvordan hans bygg ville egne seg. Det har imidlertid gått over all forventning, og den negative myten om det norske kornet kan dermed være motbevist. Hvidsten har dyrket bygg av merket «Salome», som deretter er blitt til malt på et malteri i Lahti i Finland. 

– Dette er en historisk dag og vi er veldig stolte, sa fabrikksjef Morten Brostrøm til SA da det nye helnorske ølet ble tappet på bokser i går. 

Også for Borgs bryggerimester Åge Willy Olsen var det en stor dag: – Dette er en drøm jeg har hatt i mange år. «Østlandets Gull» skal ikke være et nisjeprodukt. Det skal være et volumprodukt. En forfriskende pils brygget på lokale råvarer, sa Olsen til SA.

Styreleder i Borg Invest, Hanne Egenæss Wiig, har tro på at Sarpsborg-bryggeriets vellykkede prosjekt med lokale råvarer kan være starten på en ny trend i norsk bryggerinæring.

I fjor dyrket Toralf Hvidsten 100 mål med Salome. Det har totalt gitt Sarpsborg-bryggeriet et volum på 600.000 halvlitere som nå skal leske øltørste struper. I år vil det bli sådd flere hundre mål av den samme byggsorten hos bønder i Sarpsborg og Fredrikstad. Med andre ord: Grunnlaget for fortsatt produksjon av «Østlandets Gull» er sikret!

Den nye øltypen har vært til salgs i butikker i hele Østfold og Follo fra og med 2. mai. 

På bildet prøvesmaker Hanne Egenæss Wiig Borgs nye, hellokale øl sammen med (f.v.) korndyrkeren Toralf Hvidsten, bryggerimester Åge Willy Olsen og fabrikksjef Morten Brostrøm. (Foto: NRK) 

Les mer om hvordan «Østlandets Gull» ble til

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn