Ølflommen i London

16. oktober 1814 ble London-bydelen St. Giles rammet av en kolossal ølflom som tok livet av minst syv mennesker.

Av Lars-Erik Pettersen

Den uvanlige flomkatastrofen ble utløst av en eksplosjon i den største tanken til Horse Shoe Brewery, som lå omtrent på hjørnet der Tottenham Court Road og Oxford Street møtes. Mer enn 600.000 liter overgjæret øl skapte en dominoeffekt som førte til at bryggeriets øvrige tanker også revnet, og mer enn 1,4 millioner liter øl trengte seg gjennom veggene og strømmet ut i gatene.  

Bryggeriet, som ble etablert av Sir Henry Meux i 1764, lå midt i et slumområde der mange familier bodde i små fattigslige kjellerrom som raskt ble fylt med øl. Syv mennesker ble senere bekreftet druknet eller døde av skadene, og ølflommen etterlot seg et ukjent antall skadede og store materielle ødeleggelser. 

Blant de døde var 16 år gamle Eleanor Cooper, som omkom da den enorme bølgen knuste veggene til puben Tavistock Arms der hun jobbet. Etter sigende døde også en mann av alkoholforgiftning. Han så muligens på ølet som manna fra himmelen og prøvde å drikke opp flommen.

Bryggeriet ble stevnet for retten, men ble frikjent etter at dommeren og juryen fant ut at katastrofen skyldtes en «Act of God». Men i ettertid fikk Meux and Company store finansielle vanskeligheter, både som følge av en kraftig nedgang i salget og det faktum at de allerede hadde betalt de statlige avgiftene for alt ølet som gikk tapt i katastrofen.

Bryggeriet ble revet i 1922, og på en del av tomten finner vi i dag The Dominion Theatre. I 2012 åpnet også puben Holburn Whipper på stedet, og markerte begivenheten med en spesiell egenbrygget Porter i kranene.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn