Oktoberfest siden 1810

«Oktoberfest» er en ølfestival som holdes fra slutten av september hvert år i München. Den ble arrangert første gang 12. oktober 1810 til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese.


Oktoberfesten i München ble opprinnelig feiret til ære for prinsesse, senere dronning Therese av Bayern.

Therese Charlotte Louise Frederikke Amalie (1792-1854) var niese av dronningene Louise av Preussen og Frederikke av Hannover, og stod på den listen Napoleon hadde fått laget i 1809, da han som selvutnevnt keiser ønsket å gifte seg med et medlem av et av de europeiske fyrstehus. Den bayerske kronprins Ludwig (1786-1868) var imidlertid raskere enn Napoleon, og 12. oktober 1810 ble de gift i hoffkapellet i Den kongelige residens i München.

Verdens største folkefest
I forbindelse med bryllupet ble det arrangert store festligheter. Blant annet innbød det bayerske kongehuset alle Münchens borgere til hesteløp, øl og andre fornøyelser. Den storslåtte oktoberfesten ble raskt gjort til en årlig foreteelse, og i dag er den verdens største folkefest.

Det hører med til historien at ekteparet i 1825 besteg den bayerske tronen, han som kong Ludwig 1 og Therese som dronning.

Fest i 16 dager
Festivalen pågår i 16 dager før den første søndagen i oktober, og arrangeres på et område som heter Theresienwiese, oppkalt etter prinsesse Therese. I anledningen festen brygges et eget «Oktoberfestbier», en spesiell lys type øl som tyskerne kaller Märzen. Navnet henspeiler på måneden mars (märz) og skyldes rett og slett det faktum at bryggingen må starte senest i mars måned for at ølet skal bli ferdig til oktoberfesten. 

«Oktoberfestbier» serveres i en type énliterskanner som kalles «Maß», og er alkoholsterkt og smaksrikt. Ølet får bare produseres av lokale bryggerier, og serveringen skjer i store telt som rommer opptil 10 000 mennesker og tar inntil to måneder å reise.

I de senere år har Oktoberfesten spredt seg til andre deler av verden, spesielt til byer i USA og Canada med stor tysk befolkning.

Norske oktoberfester

Oktoberfesten i München pågår i 16 dager før den første søndagen i oktober.

Siden 2000 har det blitt avholdt flere oktoberfester i Norge, blant annet i Sandefjord, Steinkjer, Mosjøen, Egersund, Ålesund, Kongsvinger, Lillestrøm, Oslo og Arendal. I tillegg avholdes det oktoberfest annen hvert år under UKA i Trondheim. Campus studentsamfunn Tappetårnet i Stavanger, Studentsamfunnet i Ås og studentsamfunnet i Grenland (Høgskolen i Telemark) avholder også oktoberfest hvert år.

Sarpsborg er med
Oktoberfestlighetene blir i høyeste grad også markert i Sarpsborg, der Borg Bryggerier har tradisjon for å produsere sitt «Oktoberøl», et gyllent øl med søtlig smak, moderat bitterhet og fruktig aroma – brygget etter ekte bayersk øltradisjon.

Dessuten har Skjeberg Øllag og Navestad IF siden 2011 arrangert Oktoberfest på Sarpsborg torg – med øltelt og feststemte, utkledde gjester, tyrolerorkester, allsang og «oktoberfestmat» laget av Østfold Kokkelaug.

Kilde: Wikipedia.no

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn