En fagmann i særklasse har trådt tilbake

Jeg gledet meg faktisk litt til å bli pensjonist, selv om det var rart å slutte, forteller vår «ølgjest», Åge Willy Olsen.


Bryggerimester Åge Willy Olsen nyter en søt vørter i bygghuset under prosessen med å framstille Sarpsborgs jubileumsøl «Borg 1016». Drikken smaker litt som brød og korn. (Foto: Mats Duan, SA).

Åge Willy Olsen var en nøkkelperson under utviklingen av «Østlandets Gull», som Borg Bryggerier lanserte i mai 2015. Det var da det første ølet siden annen verdenskrig som helt og holdent ble brygget på norsk korn. På dette bildet fra august 2013 konstaterer bryggerimesteren at byggavlingen på Hvidsten gård er moden for innhøsting.

Av Lars-Erik Pettersen 
og Vetle Granath Magelssen

1. januar 2018 trådte Hvaler-mannen (65) av etter mange år som bryggerimester ved Borg Bryggerier i Sarpsborg. 

– Det er trist å miste et unikum som Åge Willy. Han er virkelig dyktig, ikke bare på øl, men også når det kommer til det tekniske, sa bryggeriets fabrikksjef Morten Brostrøm, etter at han ved flere anledninger hadde forsøkt å overtale sin bryggerimester til å fortsette. Men til ingen nytte.

Føler seg privilegert
Åge Willy Olsen, opprinnelig utdannet kjemiingeniør, begynte på sin bryggerikarriere i 1982. Seks år senere, i 1988, var han ferdig utdannet fra Den Skandinaviske Bryggerhøjskole i København. Deretter var han bryggerimester ved Fredrikstad Bryggeri, fram til han i 1996 etterfulgte nå avdøde Niels Henrik Abel som bryggerimester ved Borg Bryggerier i Sarpsborg.

– Jeg føler meg veldig privilegert som har fått lov til å holde det gående i mange år. Jeg har hatt fantastisk gode ledere og kolleger rundt meg, sier Olsen.

En nestor i faget
Olsen er den bryggerimesteren med lengst erfaring i Norge, og anses som en nestor i faget. 65-åringen har gjennom mange år hatt stor betydning for Borg-ølet. Han har ikke bare sørget for å opprettholde den høye kvaliteten på produktene, men også framskaffet nye, velsmakende sorter.

Han er blant annet opphavsmannen til Borgs gode «Oktoberøl», og – ikke minst – «Borg Bokk» som i 2011 ble kåret til «Årets Øl» i konkurranse med 86 ølsorter fra 22 ulike bryggerier. Kåringen var et samarbeid mellom  Ølakademiet, aperitif.no, Drikkeglede og Det Norske Måltid, og avstemningen ble gjennomført av en fagjury på 25 personer og en folkejury som stemte gjennom aperitif.no

Tror på norsk korn
Bryggerimesteren sto også bak nyskapningen og salgssuksessen «Østlandets Gull», det første øl siden annen verdenskrig som kun er brygget på norsk korn.

Det taler i høyeste grad til hans ære at Borg Bryggerier, i hans siste år i jobben, startet satsingen med å brygge alle sine ølprodukter på lokalt, norsk bygg.

Noe Olsen med rette er stolt av.

– Jeg har tro på at dette er framtiden, sier han, og retter samtidig en takk for godt samarbeid til Toralf Hvidsten og hans team av Østfold-bønder som nå satser på at deres byggavlinger skal bli til halvlitere i stedet for kraftfôr og dyremat. 

– Øl er veldig i vinden om dagen, og interessen for ølkultur har vokst enormt de seneste årene. Jeg gleder meg til utviklingen, legger han til.


I 2014 ble bryggerimester Åge Willy Olsen tildelt Gambrinus, Borgølets venners hedersbevisning, «Gambrinusprisen». Bak ses daværende Gambrinus-president Espen Fronth-Andersen.

Rørt over pris
Det er mange som har satt pris på Åge Willy Olsen og hans faglige kunnskaper. Også Gambrinus, Borgølets venner.

I 2014 fikk den populære bryggerimesteren «Gambrinusprisen», en hedersbevisning som foreningen hvert år siden 1986 har tildelt en person som har bidratt til å fremme ølets sak i sin alminnelighet – og Borg-ølets kulturbærende tradisjoner i særdeleshet.

– Det er det største som noen gang har skjedd meg, uttalte en rørt Olsen da Sarpsborg Arbeiderblad intervjuet ham etter utdelingen.

­Ølmann på sin hals!
Hva skal du gjøre nå når du er pensjonist?

– Jeg er jo bosatt på Hvaler, og min store hobby er å fiske. Det kommer definitivt til å bli en del fisketurer, innrømmer 64-åringen.

– Ellers er jeg jo ølmann på min hals, og kommer alltid til å drikke øl, fastslår bryggerimesteren og hedersmannen Åge Willy Olsen.

10 kjappe spørsmål til bryggerimesteren
Hva er ditt favorittøl og hvorfor?
– Jeg har mange favoritter. Juleøl til jul. Sommerøl til sol og sommer. I tillegg er det jo gøy å finne riktig øl til mat.

Øl eller vin til maten?
– Alltid øl! Vi har passende øl til nesten enhver anledning.

Har du noen erfaringer og råd når det gjelder øl i matlaging?
– Jeg er ingen kokk, men til marinering må jo øl være topp.

Bokkøl og juleøl i klasse F selges kun på Vinmonopolet. Burde dette være tilgjengelig i dagligvarebutikkene?
– Ja!

Hender det du kjøper øl på Systembolaget i Sverige?
– Ikke ofte, men det hender jeg er nysgjerrig på nyheter.

Hvilket skjenkested serverer det beste Borg-ølet?
– Det har jeg ingen formening om.

Sier du i fra dersom du blir servert flatt og skumløst øl?
– Ja, det hender.

Fett og glansemiddel er ølglassets verste «fiende». Det anbefales at ølglass vaskes for hånd med varmt vann og med egen børste kun for glass. Er du like nøye på dette?
– Selvsagt!

Føler du det er stor lokalpatriotisme knyttet til Borg-ølet?
– Ja, veldig stor!

Savner du noen ølsorter i Borg Bryggeriers sortiment?
– Ja, noen kunne jeg jo tenke meg, svarer bryggerimester, men uten å røpe hvilke sorter han savner.

Mon tro om hans etterkommer kan gjøre noe med det? 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn