Christianssands Bryggeri legges ned

160 år med industrihistorie går mot slutten. Hansa Borg Bryggerier legger ned driften av Christianssands Bryggeri i Kristiansand. 28 ansatte rammes. Det melder NRK Sørlandet i dag.

Bryggerikonsernet begrunner avviklingen med at det vil koste for mye å bygge om CB slik at bryggerier kan møte framtidas krav til bærekraftig drikkevareproduksjon. Det er ikke nok med en oppgradering av CBs lokaler.

– Det siste halvåret har vi sett på hvor det er hensiktsmessig å gjøre langsiktige investeringer. CBs produksjonsanlegg er det eldste vi har, og det ville koste urimelig mye å komme opp på et nivå som er bærekraftig, miljøvennlig og effektivt, sier administrerende direktør Lars Giil i Hansa Borg.

Produksjon flyttes til Sarpsborg
Beslutningen ble tatt i styremøte mandag. Hansa Borg ser for seg at avviklingen skjer innen 10–18 måneder, og produksjonen av CB-ølet vil gradvis flyttes til Bergen og Sarpsborg

De 28 ansatte ved CB i Kristiansand fikk beskjeden tirsdag morgen.

– Det er en tung dag for alle ansatte på CB, sier Lars Giil. Han sier de vil strekke seg langt for å tilby jobb i andre anlegg eller i andre funksjoner til de som ønsker det.

– Noen vil raskt finne seg annet arbeid i området. Alle tilbys jobb på våre andre anlegg, eller i andre funksjoner i samme region. Vi vil fortsatt være til stedet med salgspersoner, sjåfører og teknikere, slik det er i dag, sier Giil.

Ikke samme med CB-øl fra Bergen
Dag Andersen i CB-ølets venner sier det var en fryktelig trist beskjed å få.

– Nå har vi hasteinnkalt til ekstraordinært styremøte i kveld. Der vil vi diskutere hvordan vi kan bidra for å få dette til å fungere, sier Andersen.

Venneforeningen har tidligere kjempet for bryggeriets eksistens. CB-ølets venner samlet 10.000 underskrifter fra Kristiansands borgere som en protest mot tidligere trusler om nedleggelse.

Hansa Borg understreker at CB-merkevaren beholdes, men Andersen er skeptisk.

– De kan helst sikkert lagte CB-øl i Bergen, men de har ikke vannet som kommer fra kilden under Christianssands bryggeri. Den har enormt mye å si, understreker Andersen. Tidligere hadde CB en vannpost på utsiden av bryggeriet hvor innbyggere kunne tappe kildevann. Da kom folk langsveisfra for å fylle dunker.

– Kom dette overraskende på deg?

– Nei, det har vært snakk om dette flere ganger, men ved tidligere anledninger har bryggeriet heldigvis blitt berget. Dette er veldig kjedelig, sier han.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn