Nytt flott Hansa Borg-resultat

For fjerde år på rad kan Hansa Borg-konsernets administrerende direktør Lars Midtgaard presentere et overskudd på over 100 millioner kroner. Fjorårets driftsresultat var på 120 millioner, og det i en svært så konkurranseutsatt bransje som de seneste årene har vært gjennom en rekke tøffe tak.

− Imponerende og gledelig!

­
Gambrinus-presidenten setter pris på at Hansa Borg-konsernet satser i Sarpsborg. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

– Det er med glede og en god porsjon stolthet at vi registrerer at Hansa Borg Bryggerier oppnådde imponerende 120 millioner i overskudd, sier Tormod Magelssen, president i Gambrinus, Borgølets venner.

– Bryggerinæringen i Norge har sitt å slite med i konkurransen med utenlandske giganter som Carlsberg Group. Da er det ekstra hyggelig at landets største norskeide bryggeri klarer seg så godt, legger han til.

At eierne har satset stort i et tøft marked, er det ingen tvil om, og Magelssen setter stor pris på at mye av investeringene har kommet bryggeriet i Sarpsborg til gode. Det viser at byens lokale bryggeri absolutt er et satsingsområde for Hansa Borg-konsernet.

–  At grossistene overtok distribusjonen har dessverre ført til tap av noen arbeidsplasser, noe som er beklagelig. Men skal bryggeriet takle den harde konkurransen på det norske markedet, er det viktig å holde kostnadene nede. Med det store fallet i leveranser til Rema 1000 i 2017, er dette ekstra viktig.

– Dessverre har ikke Rema åpnet døren for en ny avtale, og jeg oppfordrer derfor fortsatt patriotiske sarpinger til å handle sitt øl der Hansa Borgs sortiment er velkomment. Heldigvis har introduksjonen av nye øltyper brygget på norsk korn vært en innertier, og bør bidra til økt interesse for øl fra Borg, sier Gambrinus-presidenten.

Driftsinntektene har også holdt seg ganske stabile de seneste årene.
I fjor stoppet det på 1,174 milliarder kroner, som er en liten nedgang. Dette er først og fremst relatert til halvert salg til Rema 1000.

På den annen side kan bryggerikonsernet glede seg over økt
omsetning av deres produkter til Norgesgruppen og Coop. Overgang
til grossistdistribusjon fra april 2016 gir i tillegg vesentlige engangsinntekter.

Overfor Sarpsborg Arbeiderblad legger ikke Midtgaard skjul på han er fornøyd med driftsmarginen på rundt 10 prosent. Samtidig viser utviklingen at det vil bli vanskelig å oppnå et tilsvarende resultat for inneværende år.

– Vi kommer til å se svakere marginer, sier administrerende direktør til avisen.

Enda mindre Rema-salg
Midtgaard begrunner dette med ytterligere bortfall av salg av Hansa Borg-produkter til Rema 1000. Sterk norsk krone bidrar også til økte kostnader knyttet til innkjøp av råvarer fra utlandet. Det foregår med euro som valuta.

De seneste tre årene har konsernet foretatt betydelige investeringer. Ifølge Midtgaard er det snakk om rundt 300 millioner kroner. En stor del av dette beløpet er knyttet til det nye, store lageret i tilknytning til bryggerianlegget på Kurland i Sarpsborg.

– Investeringsviljen viser at eierne tenker langsiktig og har tro på selskapet i den knallharde konkurransen mot sterke utenlandske aktører. Det er ikke bare nok å ha et godt lokalt produkt. Øl er også en svært prisutsatt vare, påpeker han.

90 færre ansatte
I fjor våres overtok grossistene selv distribusjonen av varene. Dette har ført til en kraftig nedgang i bemanningen i bryggeriene. Rundt 90 ansatte har sluttet. De fleste ved anlegget i Bergen. For første gang er det under 400 ansatte i konsernet.

Også aksjonærene har fått sin del av overskuddet. Utbyttet de siste årene har vært 65 millioner kroner.

– Det er også det beløpet som er avsatt i regnskapet for 2016, understreker administrerende direktør Lars Midtgaard.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn