Gambrinus lanserer Sarpsborgs jubileumsakevitt

Øl-og-akevitt uttales nærmest som ett ord, og passer som hånd i hanske til mange av våre tradisjonsrike matretter. Hva er da mer naturlig enn at Gambrinus, Borgølets venner stiller seg bak lanseringen av jubileumsakevitten til Sarpsborgs 1000-årsjubileum i 2016?

Av Lars-Erik Pettersen
Initiativtagerne er to velkjente sarpinger, Ole Hermann Huth og Kai Brandstorp, samt Fredrikstad-mannen Wiggo Andersen. Trioen gjorde Gambrinus, Borgølets venner til sitt førstevalg som samarbeidspartner, og ble møtt med åpne armer av både direksjonen og medlemmene.

1016 flasker
Formen på flasken er bestemt, og råstoffet til innholdet har allerede ligget ett år på tank hos produsenten, Egge gård i Lier ved Drammen. Nå venter det bare på å bli tilsatt lokale Sarpsborg-ingredienser, blant annet vann fra den etter hvert så berømte «Dikka-kilden» til Jan D. Hermansen på Yven og karve plukket innenfor byområdet.

Sluttproduktet skal tappes på 1016 flasker, et antall som selvsagt peker mot det året Olav Haraldsson grunnla Sarpsborg, Norges første hovedstad. Samtlige flasker skal nummereres. Det vil sannsynligvis trigge sarpinger med samlermani.

Sarpr, Visund eller Borg?
De gjeve dråpene skal selvsagt få et lokalt navn, men det er ennå ikke spikret. Så langt har man imidlertid festet seg ved disse tre alternativene:

1) Sarpr, det opprinnelige navnet på Sarpsfossen.
2) Visund, navnet på Olav den helliges langskip.
3) Borg, navnet Olav ga byen han grunnla i 1016.

Etter stemningen blant Gambrinus-medlemmene å dømme, går det i retning av førstnevnte.

Sarpsborg-sangen
Hva som skal stå på jubileumsetikettens bakside, er derimot klart. Det blir intet mindre enn andre vers av Martin Rauans tekst til Sarpsborg-sangen:

«Olav kom på gyldne drager,
seilende med sine menn.
Og ved fossen reistes vollen,
bygd av tømmer, torv og sten.
Her fikk Hellig Olavs virke
vigsel under korsets makt –
bygget kongehall og kirke –
her blev byens grunnsten lagt.»


Stipend og konsert
Gambrinus, Borgølets venners rolle blir blant annet å være vertskap for lanseringen av jubileumsakevitten, samt et kulturarrangement knyttet til denne. Planen er at noe av inntektene skal deles ut som stipend til et ungt lokalt musikktalent, som i sin tur skal holde konsert i løpet av 2016, akkompagnert av Østfold Strykekvartett.

På bildet ser vi to av initiativtagerne, sarpingene Ole Hermann Huth og Kai Brandstorp, som viser fram et eksempel på flasken som skal romme Sarpsborgs edle jubileumsdråper. (Foto: Tormod Magelssen)

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn