Viktigere enn noensinne å støtte Borg

I dag kom nyheten om at Hansa Borg Bryggerier AS er solgt til danske Royal Unibrews AS. Nyheten kom nok som et sjokk på de fleste, men for noen av oss har dette i den senere tid dessverre vært en forventet utvikling.

Inntil nylig eide Borg Invest 75% av Hansa Borg, mens Unibrew eide 25%. Nå har danskene overtatt alt. Hva det betyr for Hansa Borg i det store og hele er nå en ting, men vi i Gambrinus Borgølets venner er mest opptatt av hva dette har å si for det lokale bryggeriet i Sarpsborg, og produktene fra Borg. Sarpingene har vært stolte av at byen har sitt eget bryggeri, og det har vi jammen i meg hatt god grunn til også.

Produktene har høy kvalitet, og har vunnet både smakstester og andre kåringer. Alle husker vi vel da bokkølet til Borg ble kåret til Norges beste øl i en stor kåring i 2011? I 2014 ble Østlandets Gull lansert, som det første på mange tiår som benyttet norsk korn i produksjonen. Tre år etter lanserte vårt lokale bryggeri alle sine ølsorter i ny design, der samtlige ble brygget på korn fra Østfold.

Slik det nå har utviklet seg er det viktigere å støtte opp om Borg-ølet enn noensinne. Som stolte særpinger håper og tror jeg at vi ser viktigheten av at Borg som merkevare blir sterkere, ikke svakere. Lokalt øl er en viktig del av identiteten til Sarpsborg og særpingene. Hvis Borg-ølet selger for dårlig så er det en fare for at produksjonen legges ned av økonomiske årsaker, og det ville vært en katastrofe. Jeg er nemlig ikke overbevist om at de danske eierne ser på dette like nostalgisk og patriotisk som vi i Gambrinus Borgølets venner gjør.

Jeg oppfordrer derfor til å tenke på det neste gang man skal handle denne skummende drikk. Velg restauranter og puber der de har Borg «i tankene». Kjøp det lokale brygget, selv om bryggeriet har danske eiere. Det ligger tross alt på Kurland i Olavs by!

Som jeg sa den gang Meny-kjeden prøvde å forlede oss til å tro at ølet «Stolt Sarping» var et lokalt øl, mens det egentlig var brygget i Oslo; Man kødder ikke med ølet til folk!

Hilsen Tormod Granath-Magelssen
President, Gambrinus Borgølets venner

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn