Oles våte belønning

Ole Henrik Thoresen, president i Gambrinus, Borgølets venner, har nylig stiftet bekjentskap med et ekte tsjekkisk ølbad, og renner nærmest over av begeistring. Her deler han opplevelsen med våre lesere.

«O, høye pils! Du som funkler som juvelen...». Gambrinus-president Ole Henrik Thoresen må ty til André Bjerkes poesi for å beskrive sin opplevelse med tsjekkisk ølbad. 

– Bakgrunnen for både turen og ølbadet var hardt arbeid med å skrape og male syd- og vestveggen på Glengsgaten 1. Det blir man tørst av, for å si det mildt, og da trenger man en belønning.

– Jeg og min hustru bestilte hotell i byen Kutna Hora, sølvbyen øst for hovedstaden Praha. Her ble det annonsert på internett med ølbad. For å være ærlig, syntes jeg det hørtes ut som noe ordentlig jåleri, så jeg var i utgangspunktet meget skeptisk.

Hvordan foregikk badingen?
– Vi møtte fram i en oppvarmet kjeller, fikk utlevert badekåper og ble geleidet inn i det aller helligste, et rom med to badekar fylt med varmt vann.  Vår eminente vert helte så en liter eller to med ølekstrakt i vannet, som nå fikk en dyp gyllen farge. Så var det bare å stige opp i karet og nyte både varmen og konsistensen.

– Det var helt stille i rommet, bortsett fra helt avdempet, behagelig pianomusikk, og det spredte seg etter hvert en velvære i kropp og sjel som jeg aldri tidligere har opplevd.

Les mer om tsjekkisk ølbad

– Og da vi på toppen av det hele ble servert et stort krus med lokalt øl, gikk mine tanker til Andre Bjerkés poetiske «Øl-psalme»:

O, høye pils! Du som funkler som juvelen:
En kronjuvel av korn og kildevann!
Du kommer som oasen til kamelen,
Jeg drikker deg. Og atter flyter sjelen
av melk og honning som i Kanaans land.

– Der lå vi i vårt lille paradis i 20-25 minutter, før vi ble geleidet ned i behagelige liggestoler for tørk i ca. en halv time.

Tanker i ettertid?
– Jeg dusjet ikke på mange dager og kommer aldri til å glemme den velvære jeg opplevde under og etter dette ølbadet, som jeg nå anbefaler på det sterkeste!

Fortalt til Leif Jon Bugge Ervik

 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn