Hvorfor ikke bade i øl?

Cleopatra badet i eselmelk, så hvorfor ikke dukke ned i skummende øl? Et tsjekkisk bryggeri har i hvert fall lykkes med å etablere ølbad som en alternativ måte å nyte den gylne væsken på.

Av Lars-Erik Pettersen

Pioneren for den nye ølspa-trenden er bryggeriet Chodovar i den sjarmerende, men noe søvnige landsbyen Chodová Planá i regionen Cheb i vestenden av republikken. Det er et område som i uminnelige tider har vært kjent for sitt naturlige, gode mineralvann. Foruten selve den historietunge bryggerivirksomheten, har man også etablert ølspaet Pravá Pivni Lázně, et hotell og to restauranter på stedet.

Sammen tilbyr disse enhetene en velværepakke av de sjeldne. I ølspaet kan du velge mellom individuell behandling eller et badekar for to. Badegjestene senkes ned i en blanding av hett mineralvann, øl og en del mask fra bryggeriets fermenteringsprosess. De får selvsagt også en øl eller to å nippe til under det ca. 20 minutter lange karbadet. Det sies at badet både er ekstremt avslappende og bra for huden. Førstnevnte påstand er i hvert fall ikke vanskelig å tro.

Etter badet blir man eskortert til et «hvilerom» og tullet inn i ullteppe i bekvemmelige loungestoler, angivelig for at huden skal absorbere alle næringsstoffer fra «badevannet». Hele prosessen avsluttes med massasje, utført av rutinerte fagfolk.

Chodovar-bryggeri har en lang og rik historie. De eldste skrevne dokumenter forteller at det ble etablert i 1573, men ølbrygging har bevislig vært bedrevet lenge før den tid. I det 12. århundre sto det et lite lokalt slott på stedet, og slottsherren fikk hugget ut kjellere i fjellgrunnen på området. Ifølge legenden skal slottets labrador, Albi, ha snust seg fram til en særdeles rik mineralvannkilde, som i sin tur ble utnyttet til ølbrygging. Som takk for hjelpen, fikk bikkja en sentral plass på bryggeriets logo.

I 1322 ble Cheb-regionen innlemmet i det tsjekkiske kongedømmet. Det vesle slottet mistet sin betydning og falt gradvis i ruiner. Men heldigvis ble fjellkjellerne igjen attraktive for bryggere, og i 1573 startet den aristokratiske familien Sliks et nytt bryggeri i området. Produksjonen ble suksessrik. De eldste dokumentene vedrørende volumet på bryggingen er fra 1634, og forteller at 117.300 liter ble brygget det året. I 1749 var volumet steget til 215.500 liter.

Men idet bryggingen tok av for alvor, i 1861, ble bryggeriet rammet av en voldsom brann som la det hele i ruiner.

Samme år sørget daværende eier, jarlen Berchem, for at bryggeriet ble gjenoppbygd på toppen av de opprinnelige fjellkjellerne. Også det ble en suksess, og virksomheten vokste jevnt og trutt. I 1925 ble det satt produksjonsrekord med 6.178.300 liter, et volum som ikke ble overgått før på 1960-tallet.

Men bryggeriets historie ble nesten glemt i perioden etter annen verdenskrig. Det resulterte blant annet i at den originale logoen, som inkluderte hunden Albi, ble erstattet med byen Chodová Planás byvåpen.

Siden 1992 har Chodovar-bryggeriet vært eiet av en gruppe på fire menn, hvorav tre bærer etternavnet Plevka. De nye eierne reintroduserte Albi i bryggerilogoen i 2000. Hvert år produserer Chodovar nå omtrent 9 millioner liter øl, i tillegg til det naturlige mineralvannet fra kilden i fjellet under bryggeriet. Chodovar har også sitt eget malthus, som årlig produserer ca. 1700 tonn maltet bygg.

I dag er Chodovar ikke bare et bryggeri, men også landets ledende ølspa. Det ligger i utkanten av et vakkert naturområde som er populært for fot- og sykkelturister. Det arrangeres også mange ulike aktiviteter her i sommerhalvåret, inkludert en ølfestival og det europeiske mesterskapet i eiketønnerulling.

Les om Gambrinus-presidentens erfaring med tsjekkisk ølbad

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn