Æresmedlemmer i Gambrinus, Borgølets venner

 

Torje Braadland

Torje Braadland (født 2. juni 1944 i Sarpsborg, død 9. august 2012) var opphavsmann og en av stifterne av «Gambrinus, Borgølets venner». Han var også foreningens første president. Hans yrkeskarriere startet som journalist og redaksjonsleder i Dagbladet Sarpen, senere i Sarpsborg Arbeiderblad og Fredriksstad Blad. Han forlot avisarbeidet og ble informasjonssjef i Coop Norge (NKL). Senere ble han informasjonssjef i Samvirke, deretter i Vår Bank og Forsikring. Torje avsluttet sin yrkeskarriere som informasjonssjef i Sparebank1-gruppen. Han var alltid et skrivende menneske. Hans siste store arbeide var boken om Sarpsborg-bydelen Lande, sammen med førsteamanuensis Sven G. Eliassen. Forsvarssaken var blant de oppgaver han viet sitt liv til. Torje var blant stifterne av Sjøforsvarets Informasjonsoffisersforening (SIOF) i 1989, hvor han hadde styreverv og redaktøransvar i årrekker. Han var æresmedlem i SIOF. Torje var beskikket som orlogskaptein i Den Kongelige Norske Marine. Han sto også for utgivelsen av bladet Sjøforsvarer’n, utgitt av SIOF.

Torje Braadland ble tildelt Gambrinus, Borgølets venners hederspris, Bragebegeret, i 1994.

Bjørn Strømsæther

Bjørn Strømsæther (født 13. mai 1946 i Sarpsborg) er utdannet ved Økonomisk gymnas, BI og har diverse kurs innen salg, markedsføring og ledelse, inkludert Solstrands ledelseskurs. I jobbsammenheng har han vært innen både Stabburet, Norema, Øra Fabrikker og HTH Kjøkken, før han kom til Borg Bryggerier som administrerende direktør i 1990, og fra 1997 som viseadministrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier. Blant andre viktige samfunnsoppdrag er han Kongelig Dansk konsul og i den forbindelse utnevnt til Ridder av Dannebrog. Strømsæther sitter nå i styret i Borg Invest, som jo eier 75% av Hansa Borg, og følger bryggeridriften ganske tett gjennom dette. Han har i tillegg noen flere styreverv, men er nå pensjonist. Om sitt forhold til øl, sier bryggerimannen og Bragebegervinneren følgende: «Som lykkelig eier av en andel bryggeriaksjer, lever jeg både av og for øl. Ingen dag uten øl er noe jeg nesten etterlever, og jeg er heldig som har fått jobbe aktivt med øl i 25 år. Øl er sunt, året rundt, og enkelte dager smaker det ekstra godt!».

Bjørn Strømsæther ble tildelt Gambrinus, Borgølets venners hederspris, Bragebegeret, i 2001.

 

 

Jan Erik Granath

Jan Erik Granath (født 13. mai 1944 i Sarpsborg) har vært medlem siden foreningen ble stiftet i 1986, og har snaut nok mistet et møte eller arrangement siden starten. Utallige ganger har han stilt opp, alt fra å ha vært foreningens president og Gambrinus-ambassadør, til å promotere Sarpsborgs gode øl under gatetreff i byens sentrum. Hans kraftfulle og svært så hørbare stemme har dessuten gjort ham til foreningens selvskrevne allsangleder. Sanggleden ble for øvrig toppet under noen julidager i 2005, da Granath gestaltet selveste Gambrinus i musikalen «Det gjærer i Borg», som ble satt opp i anledning Borg Bryggeriers 150-årsjubileum. I jobbsammenheng har han vært sjømaskinist, servicemann og dykker i Falken, elveskipper og brannmann. Da han gikk av med pensjon etter 30 år i Sarpsborg Brannvesen, var han branninspektør i beredskapsavdelingen.

Jan Erik Granath ble utnevnt til æresmedlem under foreningens generalforsamling 8. november 2013.

Lars-Erik Pettersen

Lars-Erik Pettersen (født 18. juni 1943 i Sarpsborg) har vært medlem siden Gambrinus, Borgølets venner ble stiftet i 1986. I 2011 påtok han seg oppgaven som redaktør for foreningens påtenkte nettside, som kom på lufta 7. september 2013 og som i dag inneholder rundt 300 ølrelaterte artikler med hovedvekt på foreningens og Borg Bryggeriers virksomhet. Han var også sentral i utarbeidelsen av foreningens 30-års jubileumsberetning i 2016. Pettersen kan se tilbake på 50 års virke i pressen, først som journalist, redaksjonssekretær og redaksjonssjef i Sarpsborg Arbeiderblad, og de seneste 25 år som redaktør i A-pressens Oslo-redaksjon (senere ANB), med ansvar for pressegruppens fellessideproduksjon. Pettersen har vært leder i Østfold Redaktørforening, og er i dag styremedlem i Presseveteranene i Østfold. I ungdommen var han mangeårig fotballkeeper for Sparta Sarpsborg.  

Lars-Erik Pettersen ble utnevnt til æresmedlem under foreningens generalforsamling 4. november 2016.

 

Per Fronth-Andersen 

Per Fronth-Andersen (født 30. mars 1947) gikk rett fra militærtjeneste til starten på sin yrkesaktive karriere i Sarpsborgs hjørnesteinsbedrift, Borregaard. Her jobbet han etter hvert i alle avdelinger innenfor fagområdet regnskap. Noen år senere ble han ansatt som regnskapssjef ved Borg Bryggerier; en stilling han hadde fram til fusjonen med Fredrikstad Bryggeri i 1989. Da overtok han jobben som personalsjef og fikk ansvar for til sammen 340 ansatte. I 2009 gikk han over i pensjonistenes rekker, og ble ganske snart et aktivt medlem av Gambrinus Borgølets venner. Her ble han etter hvert også foreningens faste bindeledd til bryggeriets ledelse. I foreningen har Per, med god grunn, fått tilnavnet «Noen». Årsaken er ganske enkelt at hver gang direksjonen sier at «noen må ordne» ditt eller datt, er det egentlig Per man mener. Og dermed er problemet løst! Per ordner opp med det meste. – Jeg er stolt over både bryggeriet og foreningen, sier vårt seneste æresmedlem.

Per Fronth-Andersen ble utnevnt som æresmedlem under foreningens generalforsamling 8. november 2019

 

 

 

 

 

 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn