Alt Borg-øl på lokalt korn

900 tonn byggkorn fra Østfold skal i løpet av 2017 bli til nærmere fem millioner liter øl. Dessuten blir Borg-merkevaren ny fra innerst til ytterst, med ny fargerik design og, ikke minst, nye produkter.


Borgs nye øl-portefølje, med gamle og nye produkter i splitter ny design.

Av Lars-Erik Pettersen

Borg er dermed det første norske bryggeriet i nyere tid som nå skal brygge alle sine øler i en merkevare utelukkende basert på norsk og lokalt korn. Det er en storsatsing som er unik i ølbransjen.

Det vil forbrukerne også merke seg, når butikkhyllene etter hvert fylles opp med gamle og nye produkter i helt ny forpakning. En frisk design i ulike fargenyanser, der helgenkongen Olav, Sarpsborgs grunnlegger, står sentralt. I ett tilfelle (sommerølet) endog utstyrt med hawaiiskjorte og surfebrett!

Et splitter nytt, aromatisk og smakrikt Fatøl og en Sommerøl brygget på ny resept, har allerede vært i salg i noen dager og gitt bryggeriet gode tilbakemeldinger. Nå lanserer Borg for første gang også en godt krydret Session IPA og en lys, belgisk-inspirert Citra Blonde, ufiltrert som jo en blonde skal være, samt en kalorifattig og glutenfri Lite basert på «storbror» Pilsner. Sistnevnte kommer selvsagt også i helt ny design.

Borg skal synes i mengden
Storsatsingen er et grep for å styrke varemerket Borg i en stadig økende konkurranse på ølmarkedet.

– Øl er i vinden, og markedet oversvømmes av produkter fra inn- og utland. Vi ønsker at Borg skal skille seg ut i mengden, og da trengte vi en ansiktsløftning og en mer spennende portefølje, sier Borgs fabrikksjef, Morten Brostrøm, som har stor tro på at lokalprodusert korn som råvare har en viktig markedsverdi i denne sammenheng.  

– Sånn sett er dette en videreføring av suksessen «Østlandets Gull», som ble lansert i 2014 og slo i hjel den seiglivede myten om at norsk korn var ubrukelig til ølproduksjon, legger han til.


Henrik Lund Raagaard (tv) og Toralf Hvidsten, to av kornbøndene i samarbeidsprosjektet, konstaterer at Borg Bryggeriers nye forpakningsmaskin fungerer som den skal. (Foto: Lars-Erik Pettersen). 

Stolte kornbønder
De som skal levere alt kornet er syv Østfold-bønder, med primus motor Toralf Hvidsten i spissen. Hvidsten holder til på Hvidsten gård i nordre Borge, mens de øvrige er Jon Gunnar Karlsen på Sellebakk, Knut Vastveit i Halden, Ingunn H. og Karl Fredrik Motzfeldt i Rakkestad, Henrik Lund Raagaard i både Rolvsøy og Onsøy, Jens Martin Stenrød på Torp, samt Tor Arne Gaaserød, også han haldenser.

– Vi er stolte leverandører til ølproduksjonen og mener dette er veldig positivt for både landbruket i Østfold og for Hansa Borg Bryggerier, sier Hvidsten. 

Fra kraftfôr til halvlitrær
Kornet som dyrkes er byggsorten Salome, som opprinnelig kommer fra Tyskland og som Toralf Hvidsten i sin tid importerte fra Sverige med sikte på prosjektet «Østlandets Gull». I motsetning til andre «norske» byggsorter, har Salome vist seg å ha maltingsegenskaper som er meget velegnet for ølbrygging.

− Bygg har i stor grad blitt brukt til dyremat, så det å gå fra kraftfôr til halvlitrær har vært en stor opplevelse, legger han spøkefullt til.

– Men det er også viktig at vi ser framover, sier Hvidsten, som allerede er i gang med å eksperimentere med enda en ny, opprinnelig fransk byggsort kalt Irina. Så langt er det svært lovende, melder korneksperten som også er daglig leder for eierselskapet Østfoldkorn SA.

Store investeringer i Sarpsborg
Borgs nysatsing har gjort det nødvendig med endringer i tapperiet på bryggeriets anlegg i Sarpsborg, der nye forpakningsmaskiner nå er tatt i bruk.

– Den nest største investeringen siden 70-tallet, sier fabrikksjef Brostrøm, som røper at en ny flaskelinje er neste store løft.

– Alt dette er ledd i en langsiktig plan som samlet vil kreve investeringer på rundt 200 millioner kroner i Sarpsborg, forteller Hansa Borg-konsernets adm. direktør Lars A. Midtgaard, og legger til:

– Vi er stolte av Borg!

På bildet øverst viser bryggerimester Åge Willy Olsen (t.v.) og merkevaresjef Magnus Strømsæther fram eksempler på Borgs nye ølportefølje. (Foto: Lars-Erik Pettersen)

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn